Crulle

Ali kontaktne leče nudijo UV zaščito?

Kontaktne leče verjetno niso prva izbira pri kateri bi pomislili na UV zaščito vaših oči. Mnogo blagovnih znamk je s svojo predanostjo zdravju oči vključilo tudi omenjeno in tako leče sedaj zagotavljajo poleg korekcije vida in udobnosti tudi UV zaščito.

Ljudem so leta, predvsem zaradi kože govorili kako nevarna je izpostavljenost soncu, sedaj pa je potrebno razširiti obzorja tudi zaradi zdravja oči.

<a href=„https://www.moje-lece.si/slovar/uv-zascita.html“ title=„Slovar: UV zaščita“ class=„dictionary_tag_link tag_link“>UV zaščita</a> s kontaktnimi lečami


»Če bi odrasli v povprečju vsak dan preživeli 30 minut na soncu in nosili očala s primerno UV zaščito, bi njihove oči pridobile skoraj 183 ur zaščite skozi leto. Taka zaščita je ključ do upočasnitve resnih očesnih bolezni, s katerimi se lahko sooči vsaka oseba, ki ne jemlje zaščito oči tako resno. – ameriško združenje optikov«

Zakaj imajo leče UV zaščito?

Ameriško združenje optometristov opozarja, da je za celovito zaščito potrebno nositi očala z 99–100% UVA in UVB zaščito. Dodajajo tudi, da mnoga sončna očala zaradi svoje oblike ne zaščitijo oči popolno, kajti nezaželeni žarki kljub temu pridejo do očesa ob strani.

Združenje optometristov navaja tudi, da se mnogo ljudi ne zaveda kako se UVA in UVB žarki odsevajo tudi od vode, snega, mivke, betona in stavb.

Ali ste vedeli?

  • Da voda odseva vse do 100% UV svetlobe,
  • da sneg odseva tudi do 85% UV svetlobe,
  • da suha mivka in beton odsevata do 25% UV svetlobe.

Sončna očala z optimalno stopnjo UV zaščite so idealna za zaščito očesne beločnice in kože okoli nje, UV zaščitne kontaktne leče pa dodatno zaščitijo mrežnico – najbolj občutljivi del očesa za svetlobo.

Kateri so najbolj pogosti miti o UV zaščiti?

Verjamemo, da s seboj na športne aktivnosti vedno vzamete sončna očala s 100% UV zaščito. Kljub temi vam vseeno predstavljamo nekaj mitov, ki govorijo o nezaščitenosti vaših oči.

MIT: vsa očala imajo 100% UV zaščito.
REALNOST: tudi očala, ki zagotavljajo UV zaščito ni nujno, da je ta 100%. Vedno nosite sončna očala, ki ščitijo tako pred UVA, kot tudi pred UVB žarki.

MIT: ko je oblačno oz. pozimi UV zaščite ne potrebujemo.
REALNOST: sončni žarki so enako škodljivi takrat, ko je sončno, kot tudi takrat, ko je oblačno – oblaki ne morejo zatreti sevanja. Tudi svetloba, ki odseva na snegu je lahko še bolj škodljiva, saj se lahko izpostavljenost UV svetlobi še poveča.

MIT: Očala zaščitijo 100% vašega očesa
REALNOST: vsi imamo radi sončna očala trendovskih oblik. Na žalost pa veliko trendovskih očal popolnoma ne zaščiti očesa pred UV žarki. Na srečo so nekateri proizvajalci kontaktnih leč poskrbeli tudi za leče z UV zaščito in tako oko še dodatno zaščitili.

Najboljša UV zaščita za moje oči?

Da boste svoje oči zaščitili kar se da optimalno je najboljša zaščita za vaše dragocene oči kombinacija sončnih očal z ustrezno UV zaščito in nošenje kontaktnih leč, katere ponujajo UV zaščito. Na vsa nadaljnja vprašanja glede zaščite pred nevarnimi UV sončnimi žarki se obrnite na svojega oftalmologa ali okulista, ki vam bo svetoval in priporočil leče z UV zaščito primerne za vaše oči.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top