Crulle

CVS sindrom pri otrocih

V zadnjem desetletju je uporaba računalnika, tablice in pametnega telefona med otroci in najstniki postala problematična tudi z vidika vida. Računalnik uporablja velika večina otrok, podaljšal pa se je tudi čas uporabe teh naprav.

Številni strokovnjaki so mnenja, da prekomerna uporaba računalnika poveča možnost pojava miopije (kratkovidnosti). V zadnjem obdobju to potrjujejo tudi številne raziskave.

Študija ameriškega očesnega inštituta objavljena v izdaji Archives of Ophthalmology je pokazala, da se je v zadnjih 30 letih razširjenost miopije povečala za kar 66%. Delež ljudi starejših od 12 let, ki potrebujejo korekcijo kratkovidnosti po tej raziskavi znaša kar 59,8%.

Ure sedenja za računalnikom in gledanje v ekran predstavlja ogromen stres za oči, prav tako gledanje v pametni telefon. Oči se z gledanjem v ekran mnogo bolj naprezajo in utrudijo dosti hitreje kot pri običajnih opravilih. Pri otrocih je še toliko bolj nevarno, saj se oči še vedno razvijajo, strmenje v ekran pa ta razvoj upočasni oziroma zamre.

CVS sindrom <a href=„https://www.moje-lece.si/slovar/kratkovidnost.html“ title=„Slovar: Kratkovidnost“ class=„dictionary_tag_link tag_link“>kratkovidnost</a> pri otrocih

Nasveti za zmanjšanje izpostavljenosti CVS sindroma

Starši bi morali pretehtati več faktorjev preden otroka spustijo k računalniku:

  • Otroci se ne zavedajo koliko časa preživijo pred računalnikom. Vzamejo si tudi premalo odmorov, da bi si spočili oči. Prekomerna uporaba lahko povzroči težave pri ostrenju in naprezanje oči.
  • Otroci so zelo prilagodljivi. Prehitro sklepajo in se mnogokrat ne zavedajo, da kar počno lahko prinaša posledice kasneje v življenju. Pomembno je, da starši spremljajo in odmerjajo čas, ki ga otroci preživijo za računalnikom ali pametnim telefonom. Otroci morajo redno hoditi na okulistične preglede in se držati navodil očesnega zdravnika ali okulista.
  • Ker so otroci manjši kot odrasli jim je potrebno prilagoditi položaj za računalnikom. V ekran računalnika je priporočljivo gledati nekoliko navzdol, pod kotom 15 stopinj. Prav tako je potrebno prilagoditi višino stola in oddaljenost tipkovnice njihovi višini. Neudobno sedenje se odraža v bolečinah vratu, ramen in hrbta. Dolgotrajno nepravilno sedenje lahko vodi do težav s hrbtenico.
  • Preverite svetlobo v prostoru. Preden spustite otroka za računalnik prilagodite svetlobo v prostoru, zmanjšajte bleščanje in preprečite direktno svetlobo v prostor. Svetloba naj bo prilagojena svetlosti ekrana.
Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top