Crulle

UV zaščita s kontaktnimi lečami

Skoraj vsakdo se zaveda nevarnosti sončne energije, vključno z ultravijolično (UV) svetlobo, ki lahko prizadene našo kožo. Kar je manj znano je nevarnost UV sončnih žarkov na oko. Izpostavljenost UV žarkom je kumulativne narave, tako se bo izpostavljenost nevarnim žarkom v otroštvu poznala šele kasneje v življenju.

Sončno sevanje

uv zaščita kontaktne leče Sončno sevanje, ki pride na površino očesa je fokusirano in skoncentrirano na roženici pri zenici. Žarki, ki padejo na zenico so absorbirani na očesno lečo. Te nevarni sončni žarki lahko povzročijo nastanek sive mrene. Študije so pokazale, da sončno sevanje, ki preide do očesa od zgoraj, spodaj in s strani se koncentrira in fokusira na zadnjo stran očesa. To sevanje lahko povzroči spremembe na tkivu na tem predelu. Posledica je lahko pojav pinguecula in pterygia. 

Za zaščito pred nevarnimi UV žarki se priporoča uporaba sončnih očal z 99–100% UVA in UVB zaščito. Vseeno je potrebno biti previden, saj mnoga očala ne pokrijejo oči s strani, kjer nevarni UV žarki vseeno preidejo do očesa.

Zaščita z lečami

Dodatna zaščita je na voljo tudi s kontaktnimi lečami. Te kontaktne leče absorbirajo sončno sevanje in zmanjšajo radiacijo, ki doseže površino očesa. Kontaktne leče tudi zaščitijo del očesa, ki ostane nezaščiten, ko nosimo sončna očala (žarki iz strani).

Ljudje, ki nosijo kontaktne leče in ne nosijo sončnih očal, lahko z lečami z UV zaščito povečajo zaščito pred nevarnimi UVA in UVB sončnimi žarki.

Ne pozabite povedati vašemu očesnemu zdravniku za aktivnosti na prostem, da bo tako lažje identificiral tveganje izpostavljenosti sončnemu sevanju in priporočil pravo zaščito za vaše oči.

POZOR: Če nosite kontaktne leče z UV zaščito je potrebno za zagotavljanje večje zaščite še vedno nositi sončna očala. Kontaktne leče namreč ne zaščitijo celotnega očesa.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top