Crulle

Izumitelj mehkih kontaktnih leč

Izumitelj <a href=„https://www.moje-lece.si/slovar/mehke-kontaktne-lece.html“ title=„Slovar: Mehke kontaktne leče“ class=„dictionary_tag_link tag_link“>mehkih kontaktnih leč</a>Otto Wichterle, rojen 27. oktobra 1913 v kraju Prostojev, je bil češki kemik, izumitelj mehkih kontaktnih leč in ustanovitelj Inštituta za makromolekulsko kemijo in član Češkoslovaške akademijske znanosti. Bil je tudi dolgoletni profesor na Univerzi za kemijsko tehnologijo.

Izumitelj mehkih kontaktnih leč je diplomiral, nato pa nadaljeval študij na Tehniški univerzi v Pragi, kjer je kasneje, vse do zapirtja univerz leta 1939, tudi poučeval kot predavatelj. Leta 1940 je delal v raziskovalnem inštitutu Bata v Zlinu, kjer je vodil delovno skupino, ki se je ukvarjala z raziskovanjem poliamidov. Leta 1945 je Wichterle predaval na Univerzi za kemijsko tehnologijo, kjer je opravil habilitacijo organske kemije in pričel predavati splošno ter anorgansko kemijo. Napisal je tudi nemški in češki učbenik organske kemije.

HEMA gel

Leta 1952 je potekala sinteza zamreženega hidrofilnega gela, z namenom, da bi našli primeren material za očesne vsadke. Pripravili so poli hydroxyethylmet-hakrylátový (HEMA) gel, absorbiral pa je 40 odstotkov vode, s čimer so nato pregledali ustrezne mehanske lastnosti materiala.

Leta 1958 je bil profesor Wichterle, skupaj s številnimi drugimi odličnimi profesorji odpuščen, saj je svetu vladala politična kriza.

Leta 1958 je Wichterle postal ravnatelj inštituta za makromulekulsko kemijo Češkoslovaške akademijske znanosti. Odločilnega pomena je bil poskus, ki ga je opravil z obdelavo hidrogela v ustrezno obliko očesne leče.

Danes kontaktne leče uporablja približno 100 milijonov ljudi po svetu.

Otto Wichterle, znanstvenik in pomembna osebnost Češkoslovaške ter človek, zaradi katerega so danes dostopne in cenovno ugodne (hidrofilne) kontaktne leče, je umrl 18. avgusta 1998.

Najstarejša sklicevanja

Najstarejša sklicevanja iz zgodovine kontaktnih leč so presenetljivo dolga. Najnovejši dokumentirani poskusi za ugotavljanje očesnih napak prihajajo iz obdobja pred približno petimi stoletji. Prve uporabljene leče, so omenjene v besedilu, ki izvira iz antične Grčije in Rima. Pomembni filozofi tukaj so tudi : Democritus, Pitagora, Platon in Aristotel. Omenjeni so razvili teorije o izvoru svetlobe.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top