Crulle

Kako pomagati nekomu, ki ima oslabljen vid?

S staranjem prebivalstva postaja oslabljen vid oziroma slabovidnost vedno bolj pogosta. Če poznate koga, ki ga je prizadela starostna slabovidnost se ste prav gotovo že spraševali kako mu lahko pomagate?

Dober vid je dragoceno darilo, katerega največkrat jemljemo kot samoumevnega. Za trenutek si predstavljajte kakšno bi bilo vaše življenje, če bi bil vaš vid trajno oslabljen in ga ne bi bilo moč popraviti s kontaktnimi lečami ali korekcijskimi o­čali?

Ljudje, ki se znajdejo v taki situaciji dojemajo življenje v čisto novi obliki. V nekaterih težkih primerih lahko tako oslabljen vid proglasimo že za delno slepoto.

Vzrokov oslabljenega vida oziroma delne slepote je več. Najbolj pogosti razlogi so dednost, poškodbe očesa (glavkom, degeneracija makule, itd.). Ne glede od vzroka, oslabljen vid pogosto vodi v depresijo, občutek osamljenosti in nemoči.

Težave in slabosti, ki jih omenjajo slabovidne osebe so največkrat:

  • težave pri branju,
  • težave pri vožnji ali prepoved vožnje,
  • uporaba povečevalnega stekla in drugih optičnih pomagal,
  • mobilnost,
  • opravljanje vsakdanjih opravil,
  • težave povezane s svetlobo in bleščanjem,
  • težave pri prepoznavanju obrazov,
  • vključevanje v družbo.
slabovidna oseba

Kako pomagati slabovidnim osebam?

Če je vaš prijatelj ali sorodnik slaboviden mu lahko na nekaj načinov pomagate, da ohrani neodvisnost in, da izlušči kar največ iz svojega vida.

Pomagajte mu spoznati in se naučiti uporabljati optična pomagala oz. pripomočke. Optični pripomočki so namenjeni, da preostali vid, ki ga ima slabovidna oseba še na voljo deluje bolj učinkovito.

Redni pregledi pri očesnem zdravniku so zelo pomembni. Pomagajte tako, da naročite pregled ali mu pomagajte, da pride varno in pravočasno do zdravnika. Očesni zdravnik mu lahko strokovno razloži prednosti optičnih pripomočkov in priporoči pripomoček, ki je najbolj primeren za slabovidno osebo.

Pregled za oči pri slabovidnih osebah se razlikuje od rednega rutinskega pregleda pri ljudeh z normalnim, zdravim vidom.

Očesni zdravnik pogosto slabovidnim pacientom predlaga tudi drugačne rešitve za vsakdanjo življenje. Najbolj nazorni primeri so avdio knjige (zvočne knjige), knjige z velikim formatom črk, igralne karte z večjim fondom ali telefoni z večjimi tipkami in zaslonom.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top