Crulle

Kako se razvija vid pri novorojenčku?

Že otrok v maternici loči razliko med svetlobo in temo. Ob rojstvu novorojenček vidi različne oblike s sledenjem linij, kjer se srečujeta svetloba in tema. Vseeno mora biti novorojenček star nekaj tednov preden prvič vidi prvo osnovno barvo – rdečo.

V prvih tednih in mesecih se novorojenčki učijo uporabljati svoje oči. Lahko bi rekli, da se oči učijo gledati. Medtem ko ima vsako oko fizične predispozicije za normalen vid, se očesi še nista naučili delati kot par. Da obe očesi delujeta kot usklajen tandem lahko to traja kar nekaj tednov, lahko tudi mesecev.

Lahko stimuliram vid novorojenčka?

V prvem letu se novorojenčkovi možgani nenehno učijo in pomnijo oblike, ki jih vidijo. Kot starši lahko sodelujete s tem, da se normalno ukvarjate z otrokom. Primerna stimulacija lahko poveča radovednost, večji razpon pozornosti, spomin in razvoj živčnega sistema. Otroku pokažite veliko zanimivih stvari in predmetov.

Razvoj vida v prvih treh mesecih

Novorojenčki lahko izostrijo vid od 20 cm do 30 cm. Že v prvem tednu po rojstvu se novorojenček začne odzivati na različna gibanja in prične fokusirati vaš obraz. Kmalu se novorojenček prične smehljati, kot pridite blizu. To je pomemben znak, da vas dojenček vidi in prepozna. V naslednjih 10 do 12 tednih boste opazili, da vaš otrok s pogledom sledi premikajočim objektom, še posebej igračam in mobilnikom z ostrimi, krepkimi oblikami. Če je otrok na začetku videl samo rdečo barvo, bo v treh mesecih po rojstvu videl že cel spekter barv.

Zdrav in normalen vid

Globinski vid in boljša koordinacija oči se začne razvijati po štirih mesecih. Od četrtega do šestega meseca se otrok začne stegovati k predmetom in se jih dotikati. Pri šestih mesecih bo vid vašega dojenčka postal normalen (20/20). Njegov vid bo postal ključen pri boljši koordinaciji, kasneje pri kobacanju in prvih korakih. Najboljši način, da ohranjate zdrav vid vašega novorojenčka so redni pregledi pri očesnem zdravniku pediatru.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top