Neprekinjeno nošenje kontaktnih leč

S tehnologijo, ki izboljšuje materiale in zasnove kontaktnih leč, imajo uporabniki na voljo več izbir. Na voljo je vse več kontaktnih leč, ki ustrezajo vašemu življenjskemu slogu. Te vključujejo kontaktne leče za dolgotrajno nošenje, ki jih lahko nosite dlje časa, celo med spanjem. Kako veste, da so kontaktne leče za dolgotrajno nošenje prava izbira za vas? Oglejmo si kontaktne leče za dolgotrajno nošenje in kaj je treba upoštevati pri odločitvi, ali so prava rešitev za vas.

Vstavljanje leč

Kaj so kontaktne leče za dolgotrajno nošenje?

Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so običajno leče, ki jih lahko nosite neprekinjeno šest noči in sedem dni. S prihodom leč iz silikonskega hidrogela, ki bolje prepušča kisik skozi lečo do vašega očesa, so zdaj na voljo tudi kontaktne leče za stalno nošenje, ki jih lahko nosite neprekinjeno do 30 dni. Glavno merilo pri kontaktnih lečah za dolgotrajno nošenje je prepustnost kisika. Med spanjem lahko vaša roženica kisik, ki ga potrebuje za normalno delovanje, prejme zgolj iz krvnih žil v vaših vekah. Naj uporabljam kontaktne leče za dolgotrajno nošenje? Novi materiali leč, zlasti silikonski hidrogel, omogočajo večjo prepustnost kisika, čeprav vse leče zavirajo nekaj pretoka. Spodaj je nekaj premislekov o tem, ali so leče za dolgotrajno nošenje primerne za vas ali ne. Preden se odločite, če boste kontaktne leče za podaljšano nošenje nosili tudi med spanjem se posvetujte s svojim zdravnikom.

Prednosti kontaktnih leč za dolgotrajno nošenje

Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so priročne predvsem za naslednje skupine ljudi:

Ljudje z nepredvidljivim ali zelo aktivnim življenjskim slogom.

Kontaktne leče za dolgotrajno nošenje so primerne tudi za vojake ali navdušence za delo/šport na prostem, ki svojih leč ne morejo vedno primerno očistiti, te pa lahko nosijo dlje časa. To velja tudi za reševalce in izmenske delavce.

Osebe z motnjami binokularnega vida.

Nekatere težave z binokularnim vidom, vključno z ambliopijo, je najbolje reševati z neprekinjeno korekcijo vida.

Osebe z izjemno slabim vidom.

Nekatere osebe z znatno refrakcijsko napako (kratkovidnost, daljnovidnost ali astigmatizem) vidijo veliko prednost v neprestanem jasnem vidu, zlasti zjutraj ali ob nepričakovanem prebujanju sredi noči.

Če so vaše oči razdražene, rdeče ali ne vidite dobro, kontaktne leče odstranite. S svojim oftalmologom se tudi vedno pogovorite o vsakršnih spremembah ali težavah, zlasti na začetku uporabe kontaktnih leč.Če delo ali katerakoli druga dejavnost od vas zahteva spanje s kontaktnimi lečami, se o tem pogovorite z očesnim strokovnjakom oziroma okulistom. Primerne kontaktne leče za uporabo med spanjem so: Biofinity, PureVision, PureVision 2 HD, Acuvue Oasys, Air Optix Night & Day Aqua. Na primer: Biofinity kontaktne leče so po predpisu proizvajalca uporabne 29 noči oziroma 30 dni. Kljub temu ni priporočljivo preseči takšnega (neprekinjenega) načina uporabe kontaktnih leč za več kot 7 dni.

Možnost tveganja ob neprekinjeni uporabi kontaktnih leč

Če začutite kakršnokoli nelagodje, npr. draženje, pekočo bolečino ipd., čim prej obiščite vašega okulista. Potrebno je tudi natančno in dosledno upoštevati navodila posameznih proizvajalcev, zlasti navodila za odstranjevanje, razkuževanje in shranjevanje kontaktnih leč. Na toleranco nošenja kontaktnih leč vplivajo tudi raznoliki faktorji iz okolja. Prašna in zakajena mesta oči razdražijo ter zmanjšajo udobje nošenja kontaktnih leč.

Komentarji

Imate kakšno vprašanje?