Crulle

Pogosta vprašanja o kontaktnih lečah

Ali lahko zaradi želje po prihranku, kontaktne leče uporabljam dlje kot je to predpisano?

Roženica se nahaja na sprednjem delu očesa. Ne vsebuje krvnih žil, zaradi česar posledično kisik pridobiva zgolj iz zraka. Z vstavljanjem kontaktne leče v oko torej preprečimo roženici nasičenost s kisikom. Da bi se tej težavi izognili, morate upoštevati predpisani čas uporabe kontaktnih leč.
Enodnevnih leč nikoli ponovno ne uporabite. Po vsaki dnevni uporabi, jih morate zavreči.

Lahko spim s kontaktnimi lečami?

Največji problem pri spanju s kontaktnimi lečami je možnost nastanka razjede in posledično okužbe roženice. To lahko vodi v brazgotinjenje roženice in trajno izgubo vida. Bodisi ste kratkovidni bodisi daljnovidni, v nobenem primeru ne priporočamo spanja s kontaktnimi lečami!
Nasprotno velja za le leče, ki spanje »dovoljujejo«. Tudi pri takšni uporabi vseeno svetujemo pridobitev strokovnega mnenja.

Ali lahko ponovno uporabim že uporabljeno raztopino iz posodice za shranjevanje leč?

Vsakič, ko že uporabljeno raztopino ponovno uporabite, tvegate prenos okužbe iz raztopine na kontaktne leče. Uporabljene raztopine ne smete ponovno uporabiti!

Ali je pomembno, katero raztopino uporabljam?

Obstajajo razlike v raztopinah. Uporaba določenih kontaktnih leč je še posebej priporočljiva s souporabo specifične raztopine. Vsaka raztopina vsebuje različne sestavine. Pri vsakem posamezniku tako ustvarja različne odzive in reakcije oči.

Ali lahko v primeru, ko nimam blizu raztopine ali mi je zmanjka, leče čistim in shranim s pomočjo navadne vode iz pipe?

Navadna voda se nikakor ne more primerjati z raztopino za leče. Ta namreč vsebuje številne učinkovine, ki v navadni vodi niso prisotne. Svetujemo vam, da za čiščenje in razkuževanje kontaktnih leč, uporabljate zgolj raztopino za leče. Z uporabo vode namreč tvegate prenos okužbe z Acanthamoebo, ki povzroča zelo resno vnetje roženice.

Ali se lahko kontaktna leča med nošenjem izgubi v očesu?

S pravilno izbiro in uporabo kontaktnih leč – to ni mogoče. Da bi se kontaktna leča izgubila za vašim očesom, je nasploh nemogoče, saj se kontaktna leča ne more premakniti izven sprednje površine očesa. Opažamo, da precej uporabnikov zmotno misli, da se kontaktna leča lahko izgubi v očesu. Uporabniki kontaktnih leč, ki imajo konjuktivitis – vnetje očesne veznice, pogosto menijo oziroma občutijo, da se jim je kontaktna leča izgubila v očesu. A to se jim vsekakor ni zgodilo in ne more zgoditi!

Ali je nošenje kontaktnih leč v kakršnikoli povezavi s starostjo uporabnika?

Ljudje običajno pričnejo z uporabo kontaktnih leč nekje med 11. in 13. letom starosti. To je odvisno predvsem od odgovornosti in zmožnosti osebe za skrb glede kontaktnih leč.
Nekateri ljudje danes tudi še pri svojih 80. in več letih naročajo in nemoteno uporabljajo kontaktne leče. Težava pri starejših ljudeh je edino v tem, da so njihove oči nekoliko bolj dovzetne za suhost.

Povzamemo lahko, da uporaba kontaktnih leč ne pozna nikakršnih starostnih omejitev, v kolikor se seveda upoštevajo na začetku omenjeni dejavniki.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top