Crulle

Poletje in kontaktne leče

Preživljanje poletnih dni s kontaktnimi lečami

V času poletja, poletnih počitnic, nas sončni žarki vabijo ven – na morje, v vodo, kjer lahko v polnosti občutimo in doživljamo poletje. Da bi v lepoti poletja resnično nemoteno uživali, ne pozabitena skrb za higieno kontaktnih leč, ki je v tem obdobju še posebej pomembna.

Lahko uporabljam kontaktne leče med plavanjem?

Ali morska voda vpliva na udobje uporabe kontaktnih leč?

Obstaja nevarnost vnetja oči?

V tem sestavku bomo poskusili odgovoriti na ta in številna druga vprašanja. Poskusili bomo najti najprimernejšo rešitev za prijetno, a tudi varno preživljanje časa kljub uporabi kontaktnih leč.

Poletje in kontaktne leče

Je primerno uporabljati kontaktne leče tudi v vodi (bazeni, morje)?

Uporaba kontaktnih leč dovoljuje kopanje v slani in tudi sladki vodi. Pomembno je upoštevanje varnostnih ukrepov, ki stremijo k natančni higieni leč. V nasprotnem primeru lahko pride do neprijetnih zapletov. Ne le, da je kontaktna leča lahko fizično poškodovana, temveč lahko pride tudi do raznih bakterijskih oziroma mikrobnih vnetij oči. V primerih, ko bi kontaktno lečo lahko poškodovala sol ali klorirana voda, vam, da bi se izognili takšnim neprijetnostim in posledični izgubi denarja, priporočamo uporabo enodnevnih kontaktnih leč. Te lahko nosite cel dan in jih po uporabi preprosto zavržete.

V kolikor se z enodnevnimi lečami še niste srečali, vam pred dopustom priporočamo preizkus prenašanja enodnevnih kontaktnih leč.

Udobje in higiena

  • Skrb za kontaktne leče je izjemno pomembna. Na to nenehno opozarjamo vse uporabnike kontaktnih leč.
  • Prvi korak je izbira ustrezne raztopine za leče. Peroksidno raztopino priporočamo zlasti, ko bivate v eksotičnih krajih, saj njihova učinkovitost pri odpravljanju bakterij presega vse ostale raztopine. Pred uporabo peroksidne raztopine, obvezno preberite priložena navodila.
  • Peroksidna raztopina se uporablja za razkuževanje in shranjevanje kontaktnih leč in se razlikuje od ‚VSE V ENEM‘ raztopine.
  • Peroksidna raztopina nikakor ne sme priti v stik z očesom! Pred vsako uporabo leč ne pozabitetemeljito umiti in posušiti rok.
  • Za večje udobje ob nošenju kontaktnih leč vam priporočamo uporabo maziva, ali z drugimi besedami – uporabo kapljic za oči. Kapljice za oči oziroma umetne solze preprečujejo občutke draženja v očeh, zlasti v poletnih mesecih.
  • Bodite pozorni, da kapljic za oči ne izpostavljate temperaturi višji od 25 ° C.

Prednost uporabe kontaktnih leč pred nošenjem očal:

Ena izmed največjih prednosti uporabe kontaktnih leč je seveda svoboda gibanja in občutek neomejenosti.

S kontaktnimi lečami vam ne bo potrebno neprestano skrbeti za fizično škodo očalnih okvirjev, na primer pri morebitnem padcu s kolesom. Ne bo vam potrebno paziti, da se vam stekla ob visoki vlažnosti ne bi zarosila, v primeru dežja pa vam ne bo potrebno neprestano brisati dežnih kapljic s stekel. Prav tako boste ob lepem vremenu lahko nosili katerakoli sončna očala.

V kolikor ste voznik motornega kolesa, avtomobila, kolesa itd., je uporaba kontaktnih leč še posebaj odlična izbira. Primerne enodnevne kontaktne leče za poletne aktivnosti (enkratna uporaba): TopVue Daily

Odhajate na dopust?

Preden dokončno pripravite kovček in odidete na težko pričakovani poletni dopust na, ponovimo nekaj osnovnih pravil o uporabi kontaktnih leč na počitnicah.
  • 1. Kontaktne leče je potrebno očistiti oziroma razkužiti po vsaki vodni dejavnosti.
  • 2. Priporočamo uporabo enodnevnih kontaktnih leč, katere po uporabi preprosto zavržete.
  • 3. Vselej upoštevajte priporočena navodila za higieno leč in bodite pozorni na čistočo rok.
  • 4. Uporaba umetnih solz preprečuje občutek draženja oči, a bodite pozorni, da kapljic ne bi izpostavljali previsokim temperaturam.

Priporočamo, da si pred odhodom na dopust zagotovite rezervne kontaktne leče in imate s seboj vedno tudi očala.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top