Crulle

Posodica za shranjevanje kontaktnih leč

Kako pogosto menjati posodico za shranjevanje kontaktnih leč?

Proizvajalci priporočajo menjavo posodice ob menjavi vsake na novo odprte raztopine, ki jo morate uporabiti v roku treh mesecev po prvem odprtju. Menjava posodice je pri uporabnikih podcenjena. V posodici se namreč lahko nabirajo in razmnožujejo bakterije ali glive. Upoštevajte pravila pri ravnanju z lečami in nikar ne podcenjujte natančnosti umivanja in sušenja rok pred vstavljanjem in odstranjevanjem kontaktnih leč.

Kako pravilno skrbeti za posodico, namenjeno shranjevanju kontaktnih leč?

Posodico je potrebno čistiti. Pred vsakim shranjevanjem kontaktnih leč v posodici, leče sperite z raztopino in umito posodico pustite, da se posuši na zraku. Suho okolje namreč preprečuje vstop in razmnoževanje gliv in bakterij.

Nikar ne izpirajte posodice za leče z vodo iz pipe, saj je s tem dovzetnost za okužbe z bakterijami in glivami bistveno večja. Nevarnost, katere povzročiteljica je pražival imenovana akantaméba, lahko vodi do resnega vnetja roženice z dolgotrajnim zdravljenjem, posledice pa se lahko kažejo v daljši nezmožnosti uporabe kontaktnih leč.

Uporaba klešč in pincete

Uporaba posebnih pincet in klešč za ravnanje s kontaktnimi lečami služi večji sterilnosti in preprečuje kontaminacijo tako posode kot tudi samih kontaktnih leč. Odstranitev leč iz posodice s pinceto ali kleščami preprečuje tveganje poškodbe leče. Orodja kot so posebne pincete in klešče za ravnanje s kontaktnimi lečami je potrebno pred vsako uporabo razkužiti.

Shranjevanje posodice v praktični škatlici

Če ste uporabnik kontaktnih leč in pincete, vam priporočamo uporabo tako imenovane praktične škatlice z ogledalom.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top