Crulle

Preprečevanje težav povezanih z vidom

Nekateri problemi oči, kot sta siva mrena ali starostna slabovidnost (presbiopija) se pojavijo kot naraven proces staranja. Vseeno pa lahko z majhnimi preventivnimi koraki obvladujemo in ohranjamo zdrav vid.

zdrav vid – sadje

Zdrave navade

Zdrava prehrana – nekatere hranilne snovi, kot so antioksidanti, omega3 maščobne snovi, luteini on vitamini A, C in E spodbujajo očesno zdravje in znižajo tveganja za očesne bolezni in težave. Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, rib in vitaminskih dodatkov je lahko v pomoč zdravemu in jasnemu vidu. Ohranjanje optimalne telesne teže je prav tako pomembno, zlasti pri boleznih kot je diabetes, ki lahko povzroči težave vida, kot je diabetična retinopatija.
Prenehajte kaditi – raziskave so pokazale da ne kajenje pomaga pri zmanjšanju tveganj pri razvoju degerativnih bolezni oči.
Nosite kontaktne leče in sončna očala z UV zaščito ter pokrivala – sončna očala, ki imajo 100% (99,99%) zaščito pred UVA in UVB sončnimi žarki lahko skupaj s pokrivalom pomaga pri zaščiti vaših oči.

Ohranjanje – vzdrževanje vašega vida

Redni okulistični pregledi oziroma pregledi pri vašem očesnem zdravniku so zelo pomembni. Vaš očesni zdravnik vam po svetoval, kako ohranjati zdrav vid in določil termine rutinskih pregledov. Pogostost pregledov je odvisna od starosti, splošnega zdravja, zgodovine očesnih bolezni v družini in če nosite kontaktne leče in očala.

Ohranjajte kontaktne leče čiste in jih redno menjavajte – Sledite navodilom očesnega zdravnika in proizvajalca leč, kako dolgo lahko leče imate v očesu in na koliko časa jih je potrebno menjati.

Preprečite poškodbe – nosite zaščitna očala ali drugo zaščito za oči, predvsem takrat, ko se ukvarjate s športom, košnjo trave ali katerokoli drugo stvarjo, ki bi potencialno lahko bila nevarna za vaše oči.

Vas zanima zakaj je okulistični pregled tako pomemben?
Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top