Crulle

Spopadanje z vizualnim stresom

Naprezanje oči je pogost pojav v današnjem vizualnem vse bolj zahtevnem svetu. Tipični študijski urnik ali delo v pisarni vključuje in zahteva dolgotrajno branje, gledanje v ekran ali delo s papirji za pisalno mizo. Slabi delovni pogoji ali slabše razmere za študij, kot je neprimerna svetloba, neudobno sedenje, nepravilni kot gledanja, nepravilno branje ali nepravilna razdalja lahko povzroči vizualni stres. Vse bolj kot gre dan proti koncu bolj so oči utrujene in se bolj naprezajo.

Znaki, ki kažejo na naprezanje oči so lahko:

  • boleče ali utrujene oči,
  • srbenje ali pekoč občutek v očesu,
  • občutljivost na svetlobo,
  • suhe oči,
  • solzenje oči,
  • glavobol,
  • težava fokusiranja (osredotočenja).

Tukaj je nekaj preprostih navodil/korakov kako lahko ublažimo naprezanje oči, predvsem pri delu za računalnikom:

Izboljšanje delovnega okolja

Če gledate naravnost v ekran naj bo pogled nekoliko nad vrhom računalnika, tako do boste v ekran gledali rahlo navzdol. To bo pomagalo minimizirati naprezanje oči in vratu. Če vnašate podatke (tipkate) imejte podatke na isti višini kot je ekran. Prilagodite svetlobo na ekranu, tako, da je čim bolj udobna za vaše oči. Preprečite bleščanje na ekranu s prilagoditvijo zaves ali žaluzij ali uporabite filter proti bleščanju.

Primerna svetloba

Preučite svetlobne pogoje na svojem delovnem okolju. Svetila nad glavo (na stropu) velikokrat oddajajo preostro svetlobo in je največkrat presvetla, kot je to potrebno. Ugasnite kako izmed žarnic za bolj udobno svetlobo. Nastavite si takšno stikalo, na katerem je moč prilagajanja moči svetlobe glede na potrebe.

Vzemite si čas za počitek

Čez dan je potrebno dati očem priložnost, da se spočijejo. Vsako uro si vzemite par minut in ne glejte v ekran računalnika. V tem času lahko vstanete se malo sprehodite ali počnete alternativne delovne naloge, ki ne zahtevajo ostrenja na blizu. Pomembno je, da velikokrat pomežiknete in tako osvežite vaše oči. Po potrebi lahko uporabljate umetne solze ali kapljice za oči.

Pravilna drža

Ko sedimo za mizo je zelo pomembna pravilna telesna drža. Stopala naj bodo na tleh. Uporabljajte pisarniški stol, ki je prilagodljiv po višini in ima zadostno podporo hrbta. Ko delate za računalnikom naj bodo vaše roke pod kotom 90 stopinj pri komolcih in nagnjene rahlo navzgor, tako da bodo prsti brez težav polzeli po tipkovnici.

Z upoštevanjem teh preprostih navodil pri študiju ali pri delu boste pomagali zmanjšati naprezanje oči. Če kljub upoštevanju teh napotkov še vedno trpite oziroma naprezate oči v enaki meri priporočamo, da čim prej obiščete očesnega zdravnika.

Odgovori # - Preklic
#39
Maja

Sem imela podobne težave. V lekarni sem si kupila kapljice.

#40
info@moje-lece.si

Pozdravljeni, v naši ponudbi si lahko ogledate še ugodnejše kapljice za oči.

Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top