Crulle

Tujek v očesu

Tujek v očesu je zelo pogost pojav. Tujek v očesu je lahko prah, mivka, umazanija, pesek, iglica oziroma vse kar pride v stik z očesom. Največkrat so tujki tako majhni, da jih sploh ne opazimo ali pa jih solze samodejno odstranijo. Vseeno pa se lahko zgodi, da se drobni predmeti prilepijo na oko, kar lahko vodi v bolj resne težave.

Ali lahko mencam oko če mi pade tujek v oko?

Velikokrat je največja napaka, ko nas začne tujek dražiti, da oko začnemo mencati in drgniti. Mencanje očesa lahko povzroči, da se tujek zarine še globlje v oko ali opraska njegovo površino, bolečina pa se še poveča. Na oko ne pritiskajte, saj lahko s tem povzročite mikroskopsko majhne ureznine, ki lahko povzročijo okužbo in vnetje očesa.

tujek_v_očesu

Če se tujek ne odstrani sam od sebe s pomočjo solz si je potrebno pomagati z lastno ali tujo pomočjo. Najprej si skrbno umijte roke z milom, da preprečite vdor bakterij v oko. V izogib infekciji se prepričajte, da so pripomočki (brisača, vata, itd.) čisti.

Tujek skušajte najprej odstraniti z mežikanjem, saj mežikanje povzroči proces solzenja. Zgornjo veko primite in jo potegnite čez spodnjo in oko počasi zavrtite. Če je tujek še vedno v očesu si napolnite posodo z mlačno vodo s pipe ali solno raztopino in potopite oko v vodo. Ko ste oko potopili v vodo pričnite z mežikanjem. Ta proces odstranjevanja lahko traja tudi več minut.

Če tujek ne zapusti očesa in se nahaja na beločnici ga skušajte odstraniti z mehko bombažno krpo ali vato. V primeru, da se tujek nahaja na roženici in ga z mežikanjem v vodi niste odstranili je potrebno v izogib poškodbi roženice obiskati zdravnika.

Kontaktne leče poleg osnovne funkcije korekcije vida, oko (roženico) ščitijo pred vdori tujkov. V primeru, da imate kontaktne leče v očesu in se pojavi tujek, je priporočljivo, da leče odstranite z očesa in se lotite zgoraj opisanih postopkov odstranjevanja tuj­ka.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top