Crulle

Ukrivljenost kontaktnih leč - bazna krivina

Kaj pomeni vrednost BC

Govorimo o površinski ukrivljenosti zadnje plasti kontaktnih leč, ki se primerja z izmerjeno ukrivljenostjo roženice. Cilj je pravilna namestitev kontaktne leče in njeno prileganje s celotno površino na roženico. Leča ne sme odstopati ali se prilegati le na delu notranjih površin, ki so razmejene s koncentrični­mi krogi.

Vrednost ukrivljenosti pri novih izdelkih ni več tako pomembna, kot je bila v preteklosti.

Novi izdelki so izrazito spremenili svojo obliko, robove in obenem izboljšali prilagodlijovst leče očesu; vse to zaradi razvoja asferičnih oblik zadnje površine leče. Ukrivljenost kontaktnih leč se že vrsto let usmerja k univerzalni srednji vrednosti. Primer takšnega tipa kontaktnih leč so leče TopVue. Površina teh kontaktnih leč ni simetrična, ukrivljenost v njenih posameznih delih se med seboj razlikuje. Takšna konstrukcija naredi leče TopVue udobnejše in bolj prilagodljive. Moderne kontaktne leče bolj spoštujejo naravno obliko očesa, ki sama po sebi ni nikoli pravilina sferična krogla.

Tudi najboljši avto kerato-refraktometer (naprava, ki jo uporabljajo v okulističnih centrih) meri ukrivljenost izključno v centralnem delu roženice (predel, ki se meri, se giblje nekje med 2 do 4 mm). BC kontaktnih leč je tako merjena na zelo majhnem delu (cca 3 mm) očesa.

Vsaka kontaktna leča mora imeti svojo ukrivljenost – bazno krivino, ki se označuje s kratico BC (base curve). Gre za polmer zadnje površine leče. Bazna krivina kontaktnih leč mora biti enaka ukrivljenosti roženice osebe, ki nosi leče. Kratica BC se lahko imenuje tudi radij ali bazna krivina. Bazna krivina mehkih kontaktnih leč se običajno giblje v vrednosti od 8.3. do 9.1. BC.

V sodobnem času se je pomembnost bazne krivine v določeni meri že precej izgubila.Vsi izdelovalci so se namreč pri novih produktih odmaknili od oblike pravilne sferične krogle in obliko leč spremenili v nepravilno krožnico. BC se meri na segmentu 3 mm v sredini leče.

Odgovori # - Preklic
Master Card VISA VISA Electron PayPal Pošta Slovenije GLS
Top