Vstavljanje in odstranjevanje kontaktnih leč iz oči

Priprava pred vstavljanjem kontaktnih leč:

Poiščite oznake za levo in desno oko

 • Roke si temeljito umijte in jih posušite z brisačo (papirnati robčki in brisače niso primerni za sušenje rok, saj lahko na prstih pustijo tudi sledi drobnih vlaken). Nečistoča vpliva na udobje nošenja kontaktnih leč in lahko povzroči precej neprijetne občutke draženja v očeh, zato je velikokrat potrebno kontaktne leče, ki niso bile ustrezno čiščene, potrebno nemudoma zamenjati.
 • Pred vstavljanjem in odstranjevanjem kontaktnih leč, priporočamo uporabo posebne kreme, namenjene predelu okoli oči. Koža se tako znebi odvečnega loja, pa tudi ravnanje z očesnimi vekami bo lažje.
 • Pred vstavljanjem kontaktnih leč se ne ličite!
 • Kontaktne leče uporabljajte le, če so vaše oči zdrave. V primeru vnetja oči se posvetujte z oftalmologom.
 • Pri uporabi in vzdrževanju kontaktnih leč je potrebno upoštevati navodila, ki so priložena lečam oziroma vam jih je posredoval vaš okulist ali očesni zdravnik (oftalmolog).
 • Leč ne uporabljajte dlje, kot je to priporočeno.

Kako namestiti kontaktne leče v oči? To storite v 10-ih preprostih korakih:

 1. Sedite pred ogledalo (če ste začetniki, priporočamo večje ogledalo).
 2. Previdno odstranite kontaktne leče iz shranitvene posodice. Uporabite konice prstov in tako preprečite morebitne poškodbe leče. Kratki nohti niso v prednosti, kar zadeva uporabo (vstavljanje in odstranjevanje) leč. Daljši nohti namreč predstavljajo prednost pri odstranitvi leč iz očesa. V primeru zelo dolgih nohtov bodite vseeno previdnejši pri rokovanju z lečami. Poškodba, ki se povzroči z nohti, namreč ni (kot reklamacija) priznana pri proizvajalcu.
 3. Pri odstranitvi kontaktnih leč naj bo kazalec osušen, saj bo tako lečo lažje odstraniti.
 4. Poglejte profil kontaktnih leč, ki naj bo od znotraj navzven.
 5. Poglejte na leče še od zunaj, ali so v pravilnem položaju.
 6. Začnite z vstavljanjem leče v desno oko, pri tem pa pazite, da kontaktnih leč med seboj ne zamešate.
 7. Postavite komolce na mizo, bodite čim bližje ogledalu.
 8. Previdno potegnite spodnjo veko desno navzdol proti sredini. S kazalcem druge roke, povlecite zgornjo veko navzgor.
 9. Pri vstavljanju leče v oko, poglejte neposredno v ogledalo ter nežno vstavite lečo v oko (poglejte gor in dol), s kazalcem spustite veko ter poskusite mežikati.
 10. Postopek ponovite še za levo oko. Vstavljanje kontaktne leče v levo oko lahko izvedete napovsem enak način kot prej (torej kot pri vstavljanju leče v desno oko). To pomeni, da ponovno uporabite svojo desno roko, položite lečo na vaš prst ter z drugo roko veko povlečete navzgor. Izberite postopek, ki bo za vas najbolj primeren.
pravila za vstavljanje leč

Je leča pravilno nameščena?

pravilno obrnjena kontaktna leča
 • Lečo ste v oko vstavili pravilno, če vidite povsem ostro in ne občutite leče v očesu. - Za lažjo

predstavo ali je leča pravilno obrnjena glej sliko na desni strani. Če imate z lečo še vedno težave in ne veste ali je obrnjena pravilno si TUKAJ preberite bolj podrobnejši opis.

nega-lec-zvecer

Odstranjevanje kontaktnih leč

 • Roke si temeljito umijte in posušite z brisačo. Prepričajte se, da so zagotovo čiste in suhe. Postavite se pred ogledalo.
 • Čisto posodico za shranjevanje leč napolnite s svežo večnamensko raztopino do (označenega) roba.
 • S kazalcem leve roke potegnite spodnjo veko navzdol in pogled usmerite navzgor.
 • Medtem, ko gledamo navzgor s kazalcem pomaknemo lečo navzdol, na beli del očesa.
 • Nežno odstranite lečo s palcem in kazalcem, a bodite previdni, da leče preveč ne upogibate.
 • Sledi ročno čiščenje kontaktnih leč (kar v dlani). Na obe strani leče nanesite nekaj kapljic večnamenske raztopine. Nato nekaj sekund drgnite obe strani kontaktne leče. Postopek ponovite z drugo lečo.
 • Temeljito sperite lečo z obeh strani s svežo večnamensko raztopino.
 • Za tem lečo odložite v škatlico za shranjevanje. Svetujemo vam, da lečo, ki ste jo imeli v levem očesu odložite na levo stran posodice in obratno. Tako bo manj možnosti za zamenjavo leče za levo in desno oko. - Kontaktne leče pustite stati vsaj nekaj ur (v skladu z navodili), da se bodo primerno razkužile.
odstranjevanje kontaktnih leč

Komentarji (1)

Imate kakšno vprašanje?
Damijan

Živjo , danes sem naročil leče plus raztopino posebej,ali bi mi lahko poslali skupaj da bi plačal samo eno poštnino hvala lepa

Odgovori info@moje-lece.si

Pozdravljeni, vaši naročili sta že poslani. Vedno lahko naročite vse izdelke v enem naročilu, ni potrebno oddajati več naročil.