Zapis za vse, ki veliko časa preživite pred zasloni

Modra svetloba

Modra svetloba je povsod okrog nas. Še posebej v današnjih dneh smo ji nenehno izpostavljeni, kar pa ima lahko številne negativne posledice za naše zdravje.

Kaj je modra svetloba?

Sončna svetloba vsebuje rdeče, oranžne, rumene, zelene in modre žarke ter številne odtenke teh barv z različnimi energijami in valovnimi dolžinami. Svetlobni žarki daljših valovnih dolžin imajo manj energije (rdeči žarki), krajši pa več energije (modri žarki). Valovna dolžina modre svetlobe je od 380 do 500 nm in je najmočnejša svetloba vidnega spektra, ki gre skozi lečo in roženico in pade neposredno na mrežnico.

Modra svetloba je najbolj prisotna na sončni svetlobi, oddajajo pa jo tudi varčne žarnice v zaprtih prostorih in bela LED luč, ki je prisotna na ravnih zaslonih televizorjev, monitorjev, tablic, računalnikov, pametnih telefonov in drugih digitalnih naprav.

Kako modra svetloba negativno vpliva na vaše oči?

Ker oko ne blokira modre svetlobe, le ta seže vse do mrežnice, zaradi česar obstaja nevarnost poškodbe številnih svetlobno občutljivih celic. Prekomerna izpostavljenost modri svetlobi lahko privede do sprememb, ki spominjajo na makularno degeneracijo in sčasoma celo do trajne izgube vida.

Pogosta uporaba naprav, ki oddajajo modro svetlobo, ima običajno naslednje posledice: - rdeče in razdražene oči - suhe oči zaradi zmanjšanega mežikanja - utrujenost oči - utrujenost in zaspanost - možgani nenehno prejemajo signale, da morajo biti budni in pripravljeni zaradi zmanjšane proizvodnje melatonina

Zakaj izbrati očala z zaščito pred modro svetlobo?

Življenje brez elektronskih naprav je danes preprosto nepredstavljivo. Večina nas vsak dan začne in konča s pogledom na svoj pametni telefon. Po nekaterih raziskavah kar 60% ljudi vsak dan preživi 6 ali več ur pred računalniškim zaslonom.

Na noje-lece.si smo zato v svojo ponudbo dodali očala z zaščito pred modro svetlobo. Zaščito oz. filter lahko dodate na vsa korekcijska očala (na tiste z dioptrijo, kot na tiste brez dioptrije). To je eden najučinkovitejših načinov zaščite pred modro svetlobo. Nošenje očal z Blue Blocker filtrom zmanjšuje utrujenost in nespečnost, obenem pa poskrbi, da naše oči niso več tako suhe.

Celotno ponudbo korekcijskih okvirjev si lahko ogledate tukaj .

Komentarji

Imate kakšno vprašanje?